سازمانی تخصصی است که تحت حمایت سازمان همکاری اسلامی (OIC) فعالیت می کند و در زمینه های آموزش ، علوم ، فرهنگ و ارتباطات در کشورهای اسلامی و به منظور حمایت و تقویت روابط بین کشورهای عضو به فعالیت مشغول است. و به عنوان یکی از مجامع علمی، فرهنگی و آموزشی وظیفه مهمی در ایجاد تعامل فرهنگی و علمی بین کشورهای مسلمان بر عهده دارد.
آیسسکو پس از تصویب اساسنامه آن در یازدهمین اجلاس وزیران خارجه کشورهای عضو کنفرانس اسلامی در اسلام آباد در سال 1361 (ماه مه 1980) جهت هماهنگی و گسترش تعامل و همکاریهای آموزشی، علمی و فرهنگی با الهام از اهداف و تعالیم عالیه اسلام میان کشورهای اسلامی تأسیس شد. اساسنامه این سازمان در سال 1982 به تصویب رسید و طی سالهای 1986 تا 1997 در سه مرحله تصحیح برروی آن انجام گرفت.
51 کشور در این سازمان عضویت دارند. اهداف آیسسکو عبارتند از:
1ـ تقویت و ترغیب همکاری میان کشورهای عضو و تحکیم آن در زمینههای آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات
2ـ توسعه علوم کاربردی و استفاده از فناوری پیشرفته در چارچوب آرمانها و ارزشهای جاودان و بلندمرتبه اسلامی
3ـ تحکیم درک و تفاهم میان ملتهای مسلمان و مشارکت در امور، دستیابی به صلح و امنیت جهانی به شیوههای گوناگون به ویژه آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات
4ـ حمایت از تکامل و ایجاد هماهنگی میان مؤسسات تخصصی سازمان کنفرانس اسلامی در زمینه آموزش، فرهنگ و ارتباطات و تحکیم همبستگی یکپارچه اسلامی در میان کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی
5ـ مطرح نمودن فرهنگ اسلامی به عنوان پایه و اساس برنامهریزی آموزشی در کلیة سطوح
6ـ تحکیم فرهنگ اسلامی، حفظ استقلال اندیشه اسلامی در برابر تهاجم فرهنگی، عوامل انحراف، تخریب و پاسداری از خصوصیات بارز تمدن اسلامی
7ـ پاسداری از هویت اسلامی مسلمانان در کشورهای غیر اسلامی.
کمیسیون ملی آیسسکو
به تصویب سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی اسلامی، در هر یک از کشورهای عضو کمیسیون ملی، برای پیگیری اهداف سازمان، تشکیل میگردد. در ایران نیز کمیسون ملی آیسسکو، در سال 1383، و به دنبال تصویب «آییننامه تشکیل و اداره کمیسیون ملی آیسسکو در ایران»، آغاز به کار کرد. در این آیین نامه، اهداف زیر برای کمیسیون ملی ایسسکو درنظر گرفته شده است:
- مشارکت در فعالیتهای آیسسکو، بهمنظور تحکیم همبستگی و تفاهم متقابل میان کشورهای عضو، از طریق برنامههای آموزشی، علمی و فرهنگی.
- فراهم آوردن امکانات لازم برای اندیشمندان، استادان و شخصیتهای آموزشی، علمی و فرهنگی بهمنظور ارایه طرحها و برنامههای مورد نیاز آیسسکو.
- بسط و گسترش فعالیتهای آیسسکو در جمهوری اسلامی ایران، در چارچوب سیاستها و برنامههای ملی.
- ایجاد ارتباط بین سازمان آیسسکو و سازمانهای دولتی و غیردولتی کشور، که در زمینههای آموزشی، علمی و فرهنگی فعالیت دارند.
- ترغیب و حمایت از تشکیل سازمانهای غیردولتی فعال در امور آموزشی، علمی، فرهنگی و ارتباطات.
- ایجاد ارتباط بین آیسسکو و سازنامهای فعال در زمینه های آموزشی، علمی و فرهنگی و حمایت از تشکیل آنها
کمیسیون ملی آیسسکو زیر نظر وزیر آموزش و پرورش، که رئیس شورای عالی کمیسیون نیز می باشد، اداره میشود.
همکاری معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده با کمیسیون ملی آیسسکو
با آغاز به کار کمیسیون ملی آیسسکو در تهران با توجه به اهداف آموزشی و علمی آن، معاونت در راستای حوزهی ماموریت مشترک دو نهاد زمینهی همکاریهای مشترک ملی و بین المللی را ایجاد نمود. برگزاری نشستها، کارگاهها و در نهایت امضای تفاهم نامه مترک همکاری نمونهای از این روابط دوجانبه تا امروز بوده است. تعاملات نام برده با ایجاد مرکزی بین المللی دامنه دار شد.
مرکز بین المللی تعالی گفتگوی خانواده
مرکز بین المللی تعالی گفتگوی به عنوان یک مرکز وابسته به معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده و دفتر ملی آیسسکو در 24آذر 98 با همکاری وزارت امور خارجه ایجاد گردید. هدف از ایجاد این نهاد فراملی به اشتراک گذاری تجارب ایران در گفتگوهای خانواده و تقویت گفتگوی نظام مند در مسائل خانواده، در بیرون و درون خانوادهها، بر بستر ظرفیت های اجتماعی محلی، با هدف کمک به گذر از هر یک از مساله های اجتماعی موجود، به پویشی خودجوش، خود اصلاحگر و باز انتها متناسب با آن بوده است.
برگزاری دورههای آموزشی در راستای اهداف و زمینههای فعالیت مرکز و بر اساس ضوابط و مقررات آموزشی کشور،برقراری ارتباطهای لازم با سازمانها ونهادهای منطقهای و بین المللی در چارچوب اهداف و فعالیت مرکز، برنامهریزی و اجرای طرحهای مشترک علمی-پژوهشی، برگزار ی سمینارها، کنگرهها و گردهماییهای علمی و تخصصی در سطوح ملی و بین المللی، انتشار کتب، مجلات و نشریات و تهیه پلتفرومهای آموزشی و دیگر فرآوردههای علمی، پژوهشی و آموزشی منطبق با اهداف، ایجاد زمینههای لازم برای جلب همکاری متخصصان ایرانی مقیم خارج از کشور و متخصصان خارجی با مرکز و... از وظایف پیش بینی شده برای این نهاد بین المللی می باشد.