شناسه خبر: 12343نسخه چاپی
تاریخ خبر: 1398/8/22 09:46

ایران با وجود ارائه بهترین تسهیلات به مهاجران، قربانی تروریسم  اقتصادی است

معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده با بیان اینکه یکی از مهمترین آثار تحریم، تهدید مهاجران کشورهای همسایه است، گفت: در تهران از 15 کشور، مهاجر ناشی از جنگ وجود دارد که تحریم‌ها می‌تواند بر کیفیت ارائه خدمات به این مهاجران اثرگذار باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور زنان و خانواده؛ معصومه ابتکار روز سه شنبه در نشست تخصصی جنگ، مهاجرت و اثرات آنها بر زنان، خانواده و محیط زیست که به مناسبت روز جهانی اثرات تخریبی جنگ ها و مناقشات مسلحانه بر محیط زیست در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد، افزود: در جمهوری اسلامی ایران شاهد حضور بین ۳ تا ۴ میلیون مهاجر در طی چهار دهه سپری شده از انقلاب هستیم و متاسفانه مجامع بین المللی این خدمات جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت نشناخته و نادیده می گیرند.

وی در باره این خدمات گفت: جمهوری اسلامی ایران یکی از نادر کشورهای دنیا است که تمام خدمات آموزشی رایگان را بنابر دستور مقام معظم رهبری که در این زمینه صادر فرمودند برای کودکان مهاجر در ایران ارایه می دهد؛ خدماتی که بسیار با کیفیت و تاثیرگذار در آینده و زندگی این کودکان مهاجر است. وی افزود: امروزه شاهد آثار به جای مانده از جنگ‌ها بر زنان، کودکان و محیط زیست در جهان هستیم. رژیم غاصب اسرائیل با به کارگیری سلاح‌های مرگ بار سالهاست که به مردم بیگناه و زنان و کودکان بی‌دفاع فلسطین حمله می‌کند و هر روز آنها را با چالشی جدید مواجه می‌سازد.

ابتکار ادامه داد: سلاح‌های مرگ باری که در شهر ناکازاکی و هیروشمای ژاپن بر سر مردم فرود آمد، نمونه قدرت طلبی و سلطه طلبی مقامات آمریکایی در جهان است، که باعث ویرانی و کشتار گسترده شهروندان این دو شهر گردید. طبق آمار۲۲۰ هزار نفر در اثر بمباران اتمی جان باختند که بیشتر آنان را شهروندان غیرنظامی تشکیل می‌دادند.

وی اظهار کرد: امروز کشورهای سلطه گری چون آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را به دلیل احتمالی که ممکن است در آینده وجود داشته باشد، تحریم کرده است اما به صدها بمب مجهز به کلاهک هسته‌ای رژیم اشغالگر قدس توجهی نمی کند. آمریکا سال هاست مردم ایران را به شیوه های مختلف مورد اذیت و آزار قرار داده و هر روز به تهدیدها و تحریم‌های خود می‌افزاید.

معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه تهدیدات علیه ایران هر روز وسیع تر می شود در صورتی که خواست ایران را می توانند در مقابل خواسته خود قرار دهند و دست از دوگانگی بردارند، خاطرنشان کرد: آنان جمهوری اسلامی ایران را به دلیل احتمال واهی که ممکن است ایران به سلاح هسته ای دست یابد سالهاست به انحای مختلف آزار و تهدید و تحریم می کنند.

وی تصریح کرد: این تحریم ها آثار نابهنجاری به دنبال دارد که نمونه آن بر بیماران مشهود است که گزارش مرگ کودکان ای بی را شنیده ایم. همچنین یکی از مهمترین آثار تحریم تهدید مهاجران کشورهای همسایه است. در تهران از ۱۵ کشور، مهاجر ناشی از جنگ وجود دارد که تحریم ها می تواند بر کیفیت ارائه خدمات به این مهاجرین اثرگذار باشد.

ابتکار ضمن تبریک هفته وحدت، عنوان کرد: امیدواریم بتوانیم همدلی بیشتری را در بین جوامع اسلامی ببینیم و توطئه هایی که صورت می گیرد را از طریق افرادی که به دنبال صلح هستند، خنثی کنیم. همچنین امیدواریم این نشست ها در شرایط کنونی و با توجه به ضرورت همگرایی دولت ها، به ایجاد صلح بیانجامد و این آگاهی را در بین جوانان ایجاد کند که جنگ دردهای زیادی را برای جوامع ایجاد خواهد کرد.

معاون رئیس جمهوری در پایان با بیان اینکه همواره سخن از صلح می شود اما جنگ ها، جهان امروز را ناپایدار کرده است، گفت: جنگ ها بر تروریسم افزوده است. متاسفانه جنگ بر تخریب جوامع اثرات منفی بسیاری گذاشته است که امیدوار هستیم که این نشست بتواند در این زمینه اثرگذار باشد.

غلامحسین دهقانی معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه نیزطی سخنانی در این نشست گفت: بی خانمانی‌های داخلی و فقدان شغل مناسب و دیگر آثار فراوان ناشی از جنگ به نوبه خود فشار بر محیط زیست را تشدید می کند و براساس آمار کمیته بین المللی صلیب سرخ از سال ٢٠٠٦ تا ٢٠١٠ جنگ‌های داخلی عامل اصلی کاهش برخی از گونه های جانوری خاص و آسیب گسترده به محیط زیست طبیعی بوده است.

وی با برشمردن آثار و تبعات جنگ بر روح و روان انسان‌ها و محیط زیست، افزود: زنان و نهاد خانواده کانون های رشد و تعالی فردی و اجتماعی جوامع هستند و محیط زیست بستر رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها. بدیهی است که باید با هر عاملی که به این کانون های رشد و توسعه انسانی آسیب می رساند مقابله کرد.

به گفته دهقانی، زنان در مخاصمات مسلحانه و حتی پس از پایان آن به انحای مختلف تحت تاثیر قرار می گیرند؛ به عنوان جنگجو و مبارز دوشادوش مردان مبارزه می کنند و همزمان سوگوار همسران، پدران، برادران و فرزندان خود می شوند. در فقعالیت های بشردوستانه و امدادرسانی شرکت می کنند و رهبری جنبش و جریان های ضد جنگ را برعهده می گیرند و متاسفانه گاهی نیز قربانی انواع خشونت ها اعم از خشونت فیزیکی و جنسی می شوند. 

وی یادآور شد: ما بر ضرورت حفظ صلح و همکاری بخصوص در میان همسایگانی که امنیت و توسعه آنان به یکدیگر وابسته است پامی فشاریم و تاکید می کنیم که فرهیختگان دانشگاهی، جامعه مدنی و دولت ها باید در مقابل یک جانبه گرایی خطرناکی که حفظ محیط زیست، مهاجرت ایمن، اصول بشردوستانه و حقوق زنان و نهاد خانواده را با تهدید روبه رو کرده است متحد شده و اجازه ندهند که رفتارهای غیرقانونی در عرصه بین المللی تبدیل به یک عرف برای تحمیل خواسته ها و اهداف سیاسی برخی از بازیگران شود.

نشست تخصصی«جنگ، مهاجرت های اجباری و اثرات منفی آن ها بر محیط زیست» امروز با حضور دکتر معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، دکتر علی اصغر جعفری مدیر عامل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، دکتر هومان لیاقتی مدیر عامل مرکز صلح و محیط زیست، شیخ صلاح زواوی سفیر فلسطین در تهران، دکتر نصیری قیداری سرپرست دانشگاه شهید بهشتی، دکتر اوگوچی دانیلز نماینده مقیم سازمان ملل در ایران، دکتر غلامحسین دهقانی معاون امور حقوق و بین المللی وزارت امور خارجه، دکتر لیلا فلاحتی مدیر کل دفتر امور بین الملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و جمعی از مقامات عالی رتبه دولتی، سفرای مقیم ایران، نمایندگان سازمان های بین المللی و اساتید این حوزه برگزار شد و ابعاد و زوایای مختلف تاثیر جنگ بر مهاجرت های اجباری و اثرات منفی آن بر زنان، کودکان و محیط زیست مورد بررسی قرار گرفت و بر نقش دولت ها و ملت ها در برقراری صلح و امنیت در جهان تاکید شد.

همچنین در این نشست دکتر اوگوچی دانیلز نماینده مقیم سازمان ملل در ایران، پیام دبیرکل سازمان ملل متحد به مناسبت گرامیداشت روز ۶ نوامبر را قرائت کرد.

متن این پیام به شرح ذیل است:

مجمع عمومی سازمان ملل متحد ۶ نوامبر هر سال را به عنوان "روز جهانی جلوگیری از بهره برداری از محیط زیست در جنگ و درگیری های مسلحانه" اعلام کرده است.نزدیک به ۱.۵ میلیارد نفر، بیش از ۲۰ درصد از جمعیت جهان،در مناطق آسیب دیده و کشورهای شکننده زندگی می‌کنند. درگیری‌های مسلحانه در سرتاسر جهان و پیامدهای آنها همچنان از طریق آلودگی و آسیب به زیرساخت‌ها بر سلامت و رفاه مردم و محیط زیست تأثیر می گذارد.

از سال ۱۹۹۹، برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد بیش از بیست ارزیابی پس از جنگ انجام داده است ، با استفاده از علوم پیشرفته برای تعیین اثرات زیست محیطی جنگ.گرچه بشریت همیشه تلفات جنگی خود را از نظر سربازان کشته و زخمی و غیرنظامیان، ویران شهرها و وضعیت معیشت خود، اما محیط زیست اغلب قربانیان جنگ نشده است. چاه های آب آلوده شده اند، محصولات زراعی آلوده شده، جنگل‌ها قطع شده اند، خاک ها مسموم شده اند و حیواناتی که برای به دست آوردن مزیت نظامی کشته شده‌اند. برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (UNEP) نشان داده است که طی ۶۰ سال گذشته، حداقل ۴۰ درصد از کل درگیری‌های داخلی با بهره برداری از منابع طبیعی مرتبط بوده است، خواه منابع با ارزش بالا مانند چوب، الماس، طلا و روغن، منابع کمیاب مانند زمین حاصلخیز و آب.

همچنین به نظر می رسد که درگیری هایی که با منابع طبیعی انجام می شود، دو برابر عود کنند. به عنوان مدیر اجرایی UNEP ، خانم اینگر اندرسن در بیانیه خود برای روز جهانی جلوگیری از بهره برداری از محیط زیست در جنگ و درگیری‌های مسلحانه ذکر کرده است: "عوامل محیطی به ندرت، هر زمان و در هر زمان، تنها علت درگیری خشونت آمیز باشد. اما، بهره‌برداری از منابع طبیعی و فشارهای محیطی مرتبط با آن می تواند در همه مراحل چرخه درگیری نقش داشته باشد، از کمک به شیوع و تحریک خشونت گرفته تا تضعیف چشم انداز صلح. دسترسی و گردش آب، تخریب اراضی، سیلاب و آلودگی علاوه بر رقابت در مورد منابع استخراج، می‌تواند تنش‌ها را مستقیماً تشدید کرده و منجر به فوران درگیری‌ها شود، همانطور که برای موارد کمبود منابع از جمله جنگل‌زدایی، فرسایش خاک و بیابان زایی نیز وجود دارد.

این منظر امنیتی در حال تحول نیاز به تغییر در نحوه تعامل جامعه بین‌المللی در مدیریت درگیری دارد. از پیشگیری از درگیری و هشدار اولیه تا صلح، صلح و برقراری صلح ، نقش احتمالی منابع طبیعی و محیط زیست باید در ابتدا مورد توجه قرار گیرد."

ایجاد صلح، نقش بالقوه منابع طبیعی و محیط زیست را باید در ابتدا مورد توجه قرار داد. "خانم ها و آقایان،  از ابتدای این قرن ، جهان شاهد بیش از ۲۵۰۰ فاجعه و ۴۰ درگیری بزرگ بوده است. این وقایع غم انگیز - که بیش از دو میلیارد نفر را تحت تأثیر قرار داده است - زیرساخت ها را نابود می کند، جمعیت را آواره می کند و اساساً امنیت بشر را تضعیف می کند. آنها همچنین فقر را متلاشی می کنند و پارچه توسعه پایدار را پاره می کنند. فراتر از این، صنعت دفاعی مسئولیت ایجاد میزان قابل توجهی از آلودگی در تولید سلاح، وسایل نقلیه و تجهیزات خود را بر عهده داشته است.

در حالی که این در زمان جنگ سرد به نادر رسید، وقتی که تولید در اوج خود و استانداردهای محیطی ضعیف بود، امروز معافیت های دفاعی در قانون مواد شیمیایی امری متداول هستند.نیروهای نظامی جهان وظیفه آزاد کردن بیش از دو سوم کلروفلوئوروکربن ها (CFC) به لایه ازن را دارند.

براساس اعلام بانک جهانی، در حال حاضر جهان حدود ۲.۱٪ از تولید ناخالص داخلی جهانی را برای بودجه نظامی هزینه می کند، در حالی که هزینه کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی نیمی از این مقدار را هزینه خواهد کرد.اثرات تغییرات آب و هوایی یک چالش مهم برای صلح در دهه آینده است. همانطور که توسط مجمع جهانی اقتصاد تخمین زده می شود ، خطرپذیری های زیست محیطی ناشی از تغییر اوضاع و کمبود منابع بیشترین احتمال و تأثیر را داشته است، از پنج گروه خطر شامل :اقتصادی، ژئوپلیتیک، اجتماعی، فن آوری و تهدیدهای زیست محیطی.گزارش اخیر هیئت بین دولت در مورد تغییر آب و هوا (IPCC) با اطمینان بالا برآورد می کند که در دمای سطح زمین بین ۲۰۳۰ و ۲۰۵۲ با ۱.۵ درجه سانتیگراد بیشتر ، با اثرات احتمالی زیر وجود خواهد داشت:

افزایش درجه حرارت زمین و دریا در بیشتر نقاط جهان در اکثر مناطقی که مردم زندگی می کنند ، با شدت بسیار شدید در شب درجه حرارت بسیار بالا دارد. بارندگی شدید در بعضی مناطق و خشکسالی در برخی دیگرادامه سطح دریا افزایش می یابد.تأثیر نوسان شرایط آب و هوایی بر ثبات اجتماعی و پتانسیل آن برای منجر به درگیری های خشونت آمیز از اهمیت فزاینده ای برخوردار است.اگر چه داده های کمی طولانی مدت در مورد برهم کنش های آب و هوا و صلح کمیاب هستند ، اما آنچه در دسترس است حاکی از آن است که آب و هوا از طریق تأثیرات آن بر امنیت معیشتی و دسترسی به منابع، در ایجاد یا تشدید درگیری نقش داشته است.اهداف توسعه پایدار (SDG) صریحاً تصدیق می کنند که "توسعه پایدار بدون صلح و امنیت نمی تواند تحقق یابد و صلح و امنیت بدون توسعه پایدار در معرض خطر قرار خواهند گرفت. "

سازمان ملل متحد اهمیت بسیار زیادی می بخشد تا اطمینان حاصل شود که اقدام به محیط زیست بخشی از استراتژی های جلوگیری از درگیری، صلح و صلح است، زیرا در صورت از بین رفتن منابع طبیعی که معیشت و اکو سیستم را از بین می برند، صلح پایدار حاصل نمی شود.

از طریق قطعنامه هایی که در مجامع محیط زیست سازمان ملل متحد در سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ به تصویب رسید، کشورهای عضو تشخیص خود را از لزوم بهبود حفاظت از محیط زیست در زمان درگیری های مسلحانه نشان دادند.ما بویژه از تصویب کمیسیون حقوق بین الملل، در ۸ ژوئیه ۲۰۱۹ ، ۲۸ پیش نویس اصول قانونی را برای رسیدگی به علل و پیامدهای جنگ و درگیری های مسلحانه بر محیط زیست ، ستودیم.اما اگر بخواهیم به اهداف توسعه پایدار دست یابیم ، باید با فوریت و انسجام بیشتری عمل کنیم تا تهدیداتی را که درگیری های مسلحانه برای محیط زیست و در نهایت سلامت و معیشت ما ایجاد می کند، کاهش دهیم.تنها راه پیش رو این است که آرزو کنیم تا از سیاره خود محافظت کنیم، حتی در پیچیده ترین و چالش برانگیزترین سناریوها.