معاونت امور زنان و خانواده ریاستجمهوری که در واقع «دستاورد روند تکاملیِ ساختاری در حوزه حقوق زن و خانواده» میباشد، در چهارچوب جايگاه ستادي و فرابخشي خود و برمبنای رويكرد منطبق با موازین و تکالیف مندرج در اسناد بالادستی، قوانین توسعهای و عادی و مقررات مرتبط و در چهارچوب پيش نويس «سند تحول دولت اول گام دوم انقلاب اسلامي»، مسئوليت برنامهريزي، سياستگذاري، هدايت، هماهنگي، سازماندهي، ديدهباني، پايش و ارزش يابي برنامه ها و اقدامات براي زنان و خانواده را عهدهداری نموده و با بهرهگیری حدّاکثری از کلیه ظرفیتهای سازمانی و همافزایی با دستگاه های اجرایی و انجمنهای علمی وتشکلهای مردمنهاد مرتبط در قالب عقد تفاهم نامه و موافقتنامه های همکاری، برنامه ها و فعالیتهای خود برای «تقویت نهاد خانواده و جایگاه زن در آن» و «تحقق و استیفای حقوق شرعی و قانونی زنان در تمامی حوزهها» را در سطوح محلی، استانی و ملی سامان داده است؛ مضافاً اینکه این معاونت به موجب ماده 4 آییننامه داخلی ستاد ملی زن و خانواده، مصوّب 16/02/1391 به عنوان «دبیرخانه ستاد ملی زن و خانواده» انتخاب و متعاقباً وفق ماده 1 آییننامه دبیرخانه ستاد ملی زن و خانواده، مصوّب 16/02/1391، عهدهدار وظایف مُصرّح در این آییننامه؛ ازجمله «بررسی و تعیین وضعیت موجود و مطلوب زنان و خانواده» شده است؛
رییس ستاد ملی زن وخانواده باتوجه به شرح وظایف ستاد مبنی بر بکارگیری صاحبنظران و افراد خبره در کمیته ها و کارگرو های تخصصی و هم به منظور کاهش فاصله میان نهادهای مدنی و دولت و در راستای تحقق رویکرد چابک سازی و کاهش تصدی گردی دولت و واگذاری امور به مردم و افزایش نقش و سهم آنها در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی ها، کارگروههای تخصصی متشکل از شخصیتهای حقیقی و حقوقی اعم از اساتید دانشگاه و حوزه، پژوهشگران، صاحبنظران، فعالان نهادهای مدنی، نمایندگان انجمنهای علمی و کارشناسان بخش دولتی و عمومی را ایجاد نمود. این کارگروهها به عنوان اتاق فکر دبیرخانه ستاد و بازوی مشورتی در اخذ تصمیمگیریهای کلان و برنامهریزیهای راهبردی تخصصی در حوزه زنان و خانواده و حلقه واسط میان این معاونت و نهادهای مدنی در تجمیع، تعدیل و تحقق مطالبات جامعه در ساختار تشکیلاتی مصوب ستاد ملی زن و خانواده قرار گرفتند تا به تقویت بدنه کارشناسی و پژوهشی برای سیاست گذاری متناسب با واقعیت های موجود در جامعه پرداخته شود.
در این راستا کارگروه تخصصی در حوزه های مستقل بنابر دغدغه و مشکلات اجتماعی تشکیل گردید.
عناوين كارگروههاي معاونت امور زنان و خانواده (دولت سیزدهم)
- جمعیت
- عفاف و حجاب
- اشتغال و كارآفريني
- اوقات فراغت و ورزش
- شوراي مشورتي فقهي و حقوقي
- شوراي مشورتي امور بين الملل
- رسانه و فضای مجازی
- دختران جوان
- خانواده سالم
- آسيب هاي اجتماعي
- ایثارگران و همسران شهداء
اعضا هر كارگروه متشكل از: الف- دبير كارگروه؛ ب- سه يا پنج عضو ثابت متخصص در موضوع؛ ج- اعضاي مدعو با توجه به حوزه تخصصي هر كارگروه؛ جلسات كارگروهها هر دو هفته يكبار تشكيل شده و با حضور اكثريت اعضاء رسميت يافته و تصميمات آن با رأي نصف به علاوه يك اعضاء قطعي است.
--------------------------------
1- کارگروه جمعیت
با توجه به تصویب قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» به عنوان نخستین بسته قانونی جدی حمایت از فرزندآوری خانواده های ایرانی، کارگروه جمعیت در معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با هدف کمک به هماهنگی بین بخشی در دستگاه ها و نیز نظارت و پیگیری حسن اجرای وظایف انها به خصوص در مواد مرتبط با حوزه ی حقوق و تسهیلات مادری و نیز تحکیم و و مراقبت از خانواده تشکیل گردید.
2-کارگروه عفاف و حجاب
جایگاه تاثیرگذار اصول و مبانی فرهنگ عفاف و حجاب به عنوان یکی از ارکان سرمایه های معنوی در نظام جمهوری اسلامی ایران است که رعایت آنها مایه تقویت بنیه اعتقادی و آرامش افراد می شود و همچنین باعث تامین امنیت جامعه، تحکیم بنیان خانواده و پیشگیری از آسیب های اجتماعی خواهد بود. دستیابی به شیوه های موثر در تعمیق باورهای دینی (عفاف و حجاب) و فراهم کردن بسترهای لازم جهت سیاستگذاری و برنامه ریزی در خصوص تحقق تعمیق باورهای دینی بین گروه های مختلف جامعه و کمک به دین مدار نمودن جامعه زنان و دختران از مهم ترین اهداف اصلی تشکیل این کارگروه است.
3-کارگروه اشتغال و كار آفريني
ماموریت اصلی کارگروه اشتغال و کارآفرینی کمک به توسعه کمی و کیفی حضور زنان در اقتصاد ملی و افزایش سهم اشتغال، کسب و کار و کارآفرینی زنان در جمعیت فعال اقتصادی کشور می باشد.
4- کارگروه اوقات فراغت و ورزش
این کارگروه با هدف فراهم نمودن بسترهای لازم برای ایجاد انگیزه و نشاط و پویایی در میان زنان و دختران، استفاده از دیدگاه ها و تجربیات بانوان ورزشکار در حل مسائل و مشکلات ورزش بانوان و پشتیبانی از ورزش های همگانی و قهرمانی بانوان تشکیل خواهد شد.
5- کارگروه شوراي مشورتي فقهي، حقوقي
به منظور بهرهگیری کارآمد از کلیه ظرفیتهای فکری و علمی موجود کشور در پیشبرد امور و فعالیتهای حقوقی این معاونت، «شورای مشورتی فقهی – حقوقی» را با هدف؛ بهرهگیری کارآمد از نظرات تخصصی فقهی – حقوقی در راستای:آسیبشناسی قوانین و مقررات؛ تدوین لوایح اصلاح قانون و پیشنویس تصویبنامههای مورد نیاز؛ طراحی برنامههای اقدام و عمل دستگاهی در حوزه حقوق زن و خانواده؛ ارزیابی تخصصی مسائل روز حوزه حقوق زن و خانواده و ارائه راهکارهای متناسب تشکیل می دهد.
6- کارگروه شوراي مشورتي اموربين الملل
این کارگروه با هدف ابهام زدایی از جایگاه زن در ایران و همچنین حضور پررنگ و موثر آنا در مجامع بین المللی و ارتباط با زنان فعال جهان آغاز به کار نموده است.
7- کارگروه رسانه و فضای مجازی
این کارگروه با هدف نشان دادن تصویری درست و واقعی از چشم انداز، سیاست ها، راهبردها و راهکارها در عرصه عملیات معاونت زنان و خانواده و همچنین آینده پژوهی و طراحی عملیات رسانه ای در جهت مصوبات معاونت آغاز به کار خواهد کرد.
8- کارگروه دختران
نزديكتر بودن جوانان به آينده، آنها را درموقعيت منحصر به فردي در قياس با بزرگسالها قرار ميدهد كه ناشي از درك آنها نسبت به تغييرات جامعه نوين است. آنها با اتكا به همين درك، حوزههاي جديد اجتماعی، اقتصادي و . . . را كشف و مرزهاي آن را طي ميكنند و در نتيجه ساختارهاي موجود را در مسير توسعه به كار ميگيرند. بنابراین این کارگروه با هدف: افزايش آگاهي جامعه نسبت به ويژگيها و نيازهاي جوانان و دوره جواني. توسعه كيفي آموزش در مقاطع مختلف (آموزش وپرورش وآموزش عالي) منطبق با الزامهاي اين دوره. توسعه اشتغال جوانان از طريق گسترش روحيه كارفرمايي و كسب وكار در آنان. افزايش مشاركت دختران و جوانان در عرصههاي مختلف از طريق ايجاد حس مشاركتجويي و واگذاري امور به آنان. ارتقاي هويت ديني و ملي جوانان با تكيه بر گسترش آگاهي آنها. توسعه امكانات ورزشي، تفريحي، هنري و مدني ويژه جوانان تشکیل خواهد شد.
9- کارگروه آسيب هاي اجتماعي
این کارگروه با هدف: شناسايي الزامات، زمينه سازي و تدوين سياست هاي مناسب براي ارتقاء سلامت اجتماعي از طريق پيشگيري، كاهش عوامل شكننده و رفع آسيب از زنان و خانواده هاي در معرض آسيب و آسيب ديده اجتماعي، آگاهي و هوشياري به خانواده ها در خصوص ريشه ها و پيامدهاي آسيب هاي اجتماعي تشكيل خواهد شد
10- کارگروه ايثارگران و خانواده هاي شهداء
ارتقاء آگاهي ، معرفت ديني، بصيرت و تقويت روحيه جهادي در زنان كشور
ارتقاء تربيت معنوي، اخلاقي و ترويج فرهنگ ايثار و شهادت در جامعه زنان
و معرفي الگوهاي ايثار و شهادت و تجليل و تكريم از خانواده هاي ايثارگران و همسران شهداء از مهم ترین اهداف اصلی تشکیل این کارگروه است.